torsdag 9. april 2015

Påske i Roma

Jeg har hatt en alle tiders påskeferie i Roma med min datter Nelly og hennes datter Elisabeth. Det er 13.påsken vi tilbringer sammen i Roma – det vil si siden Elisabeth ble født!

I Roma er påsken en helt spesiell høytid. Katolisismen står jo veldig sterkt, men påskeferie slik vi har, eksisterer ikke. For eksempel er alle butikker åpne og alt går som normalt skjærtorsdag og langfredag. Skolebarna har tross alt fri fra langfredag til tirsdag. Men langfredag kveld er paven alltid i Colosseum. Der gjennomfører man de 13 ”holdeplassene” fra Jesus’ gang med korset, og paven ender på en høyde over Forum Romanum ,hvor det er et lysende kors, og han leser bibelteksten. Der er tusenvis av mennesker som står der – i allslags vær – det kan øsregne og det forhindrer ingen i å stå der. Det tar laang tid, for bibelteksten skal leses ved hvert ”stoppested”. Etterpå går man ut og spiser middag på restaurant og drikker mye vin. Søndag er de fleste butikker stengt, og tildels også mandag.
 
Men på skjærtorsdag ble vi tatt med av våre italienske venner til en kirke som heter Santa Maria dell’Orto. En vakker kirke, bygget på 1500-tallet. Innvendig er den fra 1700-tallet, og veldig vakker. Dette er laugenes kirke. Innfelt i mosaikken på gulvet er det mange firkanter hvor det står navnet på laugene. Det er f.eks. lauget til de som lager spaghetti, til skomakerne, til taktekkerne, til gipsmakerne, til vindyrkerne og mange, mange fler. Men det utrolige er, at så snart man kommer innenfor døren og ser alteret på motsatt side, er alteret innrammet av hundrevis  av lange stearinlys. Det er som et mirakel av skjønnhet og varme. Og disse lysene skal brenne i minst ett døgn. Mange romere aner ikke noe om dette, og turister får ingen opplysning om denne fantastiske tradisjonen. Det er KUN denne ene dagen i året at dette skjer i Santa Maria dell’Orto.
 
Vi opplevde den vakreste påskestemning man kan tenke seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar